Kleuterbouw

DE INHOUD VAN ONS ONDERWIJS

Ontwikkelingsgericht Onderwijs in de kleuterbouw.

De essenties van ons Jenaplanonderwijs geven de kleuterbouw alle ruimte om aan te sluiten bij beleving en ontwikkelingsbehoefte van het kind. Bij de kleuters:


* Leveren kinderen een eigen bijdrage aan gezamenlijke activiteiten en worden ze door de leerkracht gestimuleerd verder te kijken; 

* Koppelt de leerkracht betekenisvolle activiteiten aan eigen initiatieven van de kinderen; 

* Wordt de klas samen met de kinderen regelmatig omgetoverd tot winkel, restaurant, museum of ziekenhuis. Binnen het gekozen thema worden vaardigheden en omgangsvormen geleerd in een zinvolle context; 

* Zorgt de leerkracht ervoor dat activiteiten beschikbaar zijn op het niveau van het kind en net erboven. Zo kan het kind de uitdaging zelfstandig aangaan of juist een ander helpen. Niets is zo bevredigend als een opdracht zelf uit te kunnen voeren, tegelijkertijd is er geen vorm van leren zo effectief als de ander iets uitleggen.

Februari en maart 2017.

We gaan beginnen met het project energie  “Hoe werkt het”. We gaan het hebben met kleuters over  wind-, water-, zonne energie en energie uit voeding.

Januari 2017

We starten met het project “Wanneer was het” en dan gaan met bij de kleuters het hebben over dinosaurussen.We gaan ook naar het kasteel in Wijchen om te kijken hoe men vroeger leefden.

Ook het zelfstandig werken komt in deze maand weer ter sprake.

November en december 2016

Het project “Geloof” is aan de beurt. Met de kleuters werken we rondom sinterklaas en kerst.

Van 5 tm 21 oktober starten we met het project de kinderboekenweek met als thema:   Voor altijd jong.

We hebben door de hele school heen activiteiten gepland die te maken hebben met dit thema. Bij de groepen 1 tm 4 worden opa’s en oma’s uitgenodigd om te komen voor lezen, spelletjes te doen of iets te komen vertellen over vroeger.Op vrijdag 21 oktober is de afsluiting en worden de opa’s en oma’s in de aula van de school uitgenodigd(verwenmiddag) om te komen kijken naar leuke voorstellingen van hun kleinkinderen.

Oktober 2016

Het seizoen “Herfst “komt aan bod.Vanaf 21 september starten we met het herstproject. De kinderen mogen van alles meenemen uit het bos of uit de omgeveing.We zingen, werken en knutselen rondom dit thema.

Augustus en  September 2016

In de kleuterbouw zijn we op maandag 29 augustus begonnen met het nieuwe schooljaar en zijn we van start gegaan met het project “zelfstandig werken”.

De kinderen leren in dit project hoe ze op een zelfstandige manier, zonder al te veel hulp van de leerkracht tot werken kunnen komen.Ook het sociale aspect komt aan bod evenals het  samenwerken en samen spelen.

We bespreken vooraf en achteraf hoe het werken in de klas is gegaan. Had je hulp nodig? Aan wie had je hulp gevraagd? Kwam je materialen tekort of snapte je het werkje wel of niet zo goed? Hoe ging het samenwerken?Op deze manier worden kleuters bewust van hun eigen handelen.

Het buitenspelen wordt besproken. Wat doe je als je ruzie hebt.Hoe vraag als je mee mag spelen? Met wie ga je spelen buiten, zodat je niet alleen bent?

[bws_google_captcha]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...